This is the documentation from my solo show that ran from 28th of April until 11th of June, 2017 at Helsinki Art Museum's gallery.
The title was "What Made Me Liquid" in English, and "Siksikö olen paperia" ("Is that why I'm made of paper?") in Finnish.

Original press release in Swedish, Finnish, and English is here.

The gallery is connected to the museum, with the main exhibitions held upstairs. Some of the Finnish text revolved around the museum and its practices. 
Please see end of this page for more info. 

Both Finnish National Gallery/Kiasma and Helsinki Art Museum were considering purchasing the show (I was asking 11 000 euros, which is a sum I heard they paid for a single-channel editioned (ie. can be sold multiple times) video work from a fellow local artist) but in the end decided not to.  

Note: most of the texts were not not translated, ie. the English "version" might be totally different from the Finnish one, and vice versa. I won't translate them here, either.
The papers were not numbered, the running order is here only for clarity(?). Text in English is marked yellow.

Review and a blog post (both in Finnish).
Instagram pics tagged #kimmomodig (visited: 11th June, 2017)

The show consisted of mostly handwritten texts on A4 (210x297mm) and A3 papers, in Finnish and English, in the gallery's two rooms.
Additionally, and for marketing purposes, an animated gif was running in the vertical ad screens both inside and outside the museum.
The gif is titled "fiili7et" ("em0ti0ns"), after a suggestion by Maarit Kivistö, HAM's producer at the time.

image credit: me

*

entrance (the .gif was also playing on the museum's screen at the entrance):


image credit: Hanna Kukorelli ©HAM

1. [yellow one]
"ART IS NOT THE PROBLEM OR THE SOLUTION"

2. [blue one]
Kimmo "Pappa" Modig: Tämän näyttelyn olen aina halunnut tehdä, ja usko pois, nyt sen myös teen. 
a.k.a. the show of my dreams is here

3. [teal one]
YOU ARE ENTERING AN A4-ONLY SPACE - TILASSA ON PAPERIA
<3, (Muumi-?)Pappa

4. [orange one, above the entrance]
Tästä vähän ennen sisään astumista
ENERGY
Have some before entering

Room 1

exhibition view. [click to enlarge (opens in a new window]
image credits: Hanna Kukorelli ©HAM

0. ihana ku täs seinäl ei oo muuta ku mun ja sun pelot
scandi minimalism = fear


image credit: me

1. Tän näyttelyn tekijäks vois nostaa mun lisäksi kaikki ne ihmiset joita pelkään mahan pohjasta asti esim. just nyt kun mietin mitä uskallan sanoo. Vihaan tätä päänsisästä esteratsastusta mut joo perus

2. sisältö/aihe
tai että joo, mul on kauheet julistukset, mut mikä tän shown aihe on? ei voi midis, mua kiinnostaa enempi se miten kuin mitä. sisältöö täs maailmas tulee joka suunnasta nii ehkä tää mun näyttely on tila jossa ajattelen sisällön kokemisen mekanismeja

B.Y.O.C. = Bring Your Own Content (in a way there's too much "c" here already)

image credit: Hanna Kukorelli ©HAM

3. se, että mä laittaisin näitä lappujani nää kaksi huonetta täyteen, tyydyttäis tottakai sellasta harmonian / kontrollin tarvetta, ja antais tälle näyttelylle selkeyttä ja ehkä jopa käsityökulmaa, mutta musta tuntuis että mä tekisin sen lievittääkseni pelkoa, ts. koska tässä on joku muodollinen järjestys, katsojan (ja mun) ei tarvii pelata että mä teen mitä sattuu ja että tää ei ookaan "valmis"

image credit: me

4. Tai nyt ku oon täs toista päivää niin on myös sellanen olo että ääneen sanomisen arvosii ajatuksii ei mulla oo kauheen montaa. Plus suurin osa mun keloista on vaan jotain jota sanon koska pelottaa ja jännittää joku työtilanne ja haluan miellyttää tai tulla kuulluksi. niinku ideat on sellasta sosiaalista selluloosaa jota syntyy olemassaolon sivutuotteena.

5. jos tekstit on sinulle huonella korkeudella, tai et pysty seisomaan pitkään tms. niin voin meilata ne.* laita viesti os. money@kimmomodig.com *= siinä muodossa mitkä ne silloin on, saatan vaihtaanäitä

hey if you have trouble reading the texts, please email me & I send them all* to you 
money@kimmomodig.com
* = please note i might change these

6. Tosta lähti maalia ku repäsin teipin liian nopeesti. koitin tehdä tän niin että purku (& ripustus) olis super duper helppo, mut ei onnistunu, pitää tulla kesäkuussa maalaan. eli ehkä sittenki oon taidemaalari? paperit vetää liittoon?

<- just a clumsy joke nevermind :)

7. en koskenu lamppuihin nää valot on edellisen näyttelyn jäljiltä (entä nää ajatukset)


Image credit: @sinipelkki (from Instagram, May 3, 2017)

8. laatu / quality

9. this is the kind of thing [referring to screw holes in the wall] that needs to be removed or painted over etc not for me but for standards' sake. guess it's these kinds of standards that makes art, both experiencing & doing it, so scary. maybe it comes from the archiving purpose of museum, but even so i'd exchange control for acceptance in this case.


image credit: me

10. 2 paikkaa jossa kk-palkkaiset ihmiset kertoo mulle mitä voin tehdä: työkkäri, museo.


image credit: me

11. tuli tosta mieleen että esim. sosiaalipolitiikka on enemmän taidepolitiikkaa ku taidepolitiikka, mun kannalta, siis että isot pol. päätökset vaikuttaa mun toimintaan/elämään niin paljon enemmän ku et saako taiteilijajärjestöt neuvoteltuu näyttelykorvauksen (=sulle maksettas ku teos on esillä museos). tai et, mihin sijoittaa paukut

two places where i sit at a table with me being the only one not paid to be there: unemployment office, museums -> also that bigger pol. issues affect my artistic practice/life more than some detail abt art policy, aka how to choose yr battles, alignment

12. [printed text which you can read from here: Counter Themes for Martin]

12. toi teksti jonka kirjoitin viron nykytaideinstituutille ja sittemmin muokkasin sen yhtä näyttelykatalogia varten, käsitetlee, noh, käsittelemistä taiteen esittämisessä. niinku otetaan joku sattumus tai ilmiö ja tehään siitä näyttely. eli siis temaattinen näyttely. valitse aihe, astu sen sivuun, ihmettele. sitä taide on ollu. ja tollanen asema on mahdollinen silloin kun sun kehoa ei pakoteta aiheeks: silloin voi harrastaa vapaata ajattelua, ja tarkkailua sivusta [sutattu: olemalla keskellä]. 

oho kirjoitin tän pienellä ku kelasin sanoo pidemmin mut tos tuli ainaki se oleellinen siit tekstistä.

13. [long printed text. click to enlarge (opens in a new window)]


image credit: me

14. no niin, nyt tossa on valokuva ja sen messissä tähän tuli kuvan painolastit, ja, tai siis, tiiätkö sen tunteen ku näkee asian a (esim. valokuva) ja sitten myöhemmin b:n (esim. veistos) ja sit sattuu päähän että nyt mun pitää ottaa suhde tohonkin.

15. toki tässä oli jo aiemmin kuormaa ihan tuhdisti

16. mitä mä voin antaa ja mitä sä saat haluta
what can i give / what are you allowed to want

17. kunpa tää auttas 
wish this helps


image credit: me

18. [an image of a heart]

19. toi ei oikeesti liity [viittaa kuvaan 18] sillee mihinkä mut yks frendi sano että pliis laita esille ja museokauppaan myyntiin ja ku oon perso kehuille nii miksei, kyl tänne mahtuu
siinä lukee että jos haluat tehdä kolmiosta sydämen niin yhdeb sivun on murruttava (yyyyh...)

20. for charging your phone x puhelimen latauspiste [paper taped to the floor]


image credit: Hanna Kukorelli ©HAM

room 2


image credits: Hanna Kukorelli ©HAM

21. Oolrait, nyt on torstai ja huomenna tää aukee. kauhee halu muuttaa jotain läppiä mut olis itsepetosta kuvitella että ne siitä paranis. se duuni tätä varten tehtiin emmätiä viimesen x vuoden aikana.

last day alone in here. should i change something? i mean, i'm what i man. also i think the more important thing is the show is now on the area where i wanted it to be/go to, precise location & scenery can be one or the other.


image credit: me

22. Tulin kahville tähän Lumiere-kahvilaan samaan kerrokseen. Istun Heikki Marilan maalausta "kukat, XXII" vastapäätä. About tällane: [piirrustus]-


image credit: me

23. [long printed text, in Finnish, click to enlarge (opens in a new window)]
<- translation: #myday + how does one knows through or alongside art?

image credit: me

24. [long printed text in Finnish click to enlarge (opens in a new window)]


image credit: Hanna Kukorelli ©HAM

25. ehkä tää on mulle, ehkä tää on sulle
ehkä tää on jollekin 
toiselle
ehkä ei oo ketään toista


Image credit: @museojossu (from Instagram, June 12th, 2017)

26. this is maybe paper number 9, and perhaps that's enough? like, i really enjoy the space now, a lot. this is the kind of art i love & believe in.
 

25 & 26 [click to enlarge. (opens in a new window)]:


image credit: Hanna Kukorelli ©HAM

27. with access, the museum continues [taped on the door that's for staff only]
oven takana lisää museota


image credits: Hanna Kukorelli ©HAM

28. everything here is for me, and you

Image credit: @johannalecklin (from Instagram, May 31, 2017)

29. Tein ton [28] ekana päivänä voimalauseeks itelleni
ei oo kyl voimaannuttanu
se on vaan paperi jossa on väriä 

30. tein sen minkä jaksoin, en vähän
i did what i could, not "less"

image credit: me

For me, the show dealt with 1. the politics of showing your emotions and thoughts publicly in a museum, .2. being in a position in the Finnish society from which one is enabled to do so, and 3. how our understanding of art's quality creates value systems, expectations, and capital. Finally, I'm really glad I executed it the way I did. I think it was the first time I was happy with something I've done, art-wise. Sending my love to the museum staff <3 thanks for helping me out.

back to main